понедельник, 12 марта 2012 г.

Как составить иск об устранении препятствий к общению с ребенком.

Ниже приведен образец иска на украинском языке, который подан в один из районных судов города Львова, данный иск был принят к рассмотрению.
Все имена участников иска, их адреса и индексы были изменены на условные. Такие изменения поданы наклонным шрифтом. Поэтому убедительная просьба при использовании образца заменить условные данные на свои настоящие.

Начало документа «
Сихівському районному суду міста Львова    м. Львів, 79018, вул. Чоловського, 2,
Позивач: Іван Іванович Іванов, 01.01.1970 року народження, 79000, м. Львів, пр. Свободи 100, кв 100
Відповідач: Іванова Іванна Іванівна, 06.06.1972 року народження, м. Львів, 79000, пр-т Червоної Калини, буд. 200  кв. 200

Третя особа: Орган опіки та піклування
Сихівського району м. Львова, м. Львів 79049, пр. Червоної Калини 66 ка. 309.
ПОЗОВНА ЗАЯВА
про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною
            21 листопада 2009 року я уклав шлюб з Івановою Іванною Іванівною, який був зареєстрований Галицьким відділом реєстрації актів цивільного стану Львівського міського управління юстиції. Наше спільне шлюбне життя тривало до 01 вересня 2010 року після чого було припинено за ініціативою Відповідача. Розірвання шлюбу відбулося 07 вересня 2011 року за позовом Відповідача. Від шлюбу з Відповідачем я маю сина: Іванова Петра Івановича, 10.05.2010 року народження, який залишився проживати з Відповідачем.
            Відповідач а також її мати Петрова Христина Петрівна під час припинення сімейних стосунків поводили себе вкрай агресивно та неадекватно, тому деякий час після розірвання сімейних стосунків я перший час свідомо не спілкувався із дитиною щоб дати дружині та тещі заспокоїтись та щоб не провокувати ще більше погіршення ситуації навколо дитини. Разом із тим хочу зазначити, що я залишив у повному розпорядженні дружини всі спільні кошти подаровані нам на весілля та почав перераховувати кошти на потреби  дитини добровільно, ще до офіційного присудження.
            В подальшому моя дружина та теща неодноразово змінювали свою думку щодо мого спілкування із дитиною. Така їх позиція мінялась від прихильної до різко агресивної, причому іх прихильність дивним чином проявляла себе тоді коли я йшов на додаткові витрати та у всьому погоджувався із позицією дружини та тещі, агресивність же проявляла себе тоді коли я висловлював найменшу незгоду з їх думкою або не мав можливості йти на додаткові витрати. Моя позиція є такою, що спілкування із дитиною має відбуватись регулярно, у спокійній обстановці та не залежати від примх матері дитини та його баби, Петрової Христини Петрівни. З мого боку перешкоди до спілкування із дитиною можуть виникати тільки у випадках тривалих робочих поїздок, про які я готовий попереджати заздалегідь. Тим не менш до моменту подачі мною заяви у Орган опіки та піклування Сихівського району міста Львова я не пропускав найменшої можливості поспілкуватись із дитиною та поцікавитись її життям причому це завжди відбувалось за моєю наполегливою ініціативою. Це тим не менш завжди викликало великий спротив з боку моєї бувшої тещі Петрової Христини Петрівни, оскільки згідно її релігійних та особистих переконань я та всі мої родичі є носіями великої негативної сили яку вона називає «грязью», отже ні мене ні моїх рідни підпускати до дитини не можна. Проте слід відзначити, що з самого початку відносин з дочкою Петрової Христини Петрівни, вона не бачила жодних перешкод до того щоб розглядати мене гідним кандидатом у якості батька дитини. Про себе хочу зазначити, що я завжди легко знаходив спільну мову із дітьми і у мене ніколи не виникало труднощів у спілкуванні із ними, що може підтвердити свідок: Сидорова Олена Іванівна.
            На момент нашого розлучення примхи та прямий шантаж дитиною із боку Іванової Іванни Іванівни та її матері Петрової Христини Петрівни набули злісного та регулярного характеру, оскільки з причини релігійних вірувань вищевказаних осіб ні я, ні будь які інші родичи дитини не можуть зайти до них у квартиру, що створює чисельні незручності у спілкуванні із нею. В кінці кінців починаючи з грудня місяця 2012 року Іванова Іванна Іванівна та Петрова Христина Петрівна взагалі відмовили мені у спілкування із дитиною та у нецензурній формі висловили повне ігнорування та нехтування до рішення Органу опіки та піклування, прав дитини та моїх щодо спілкування. Свідками такого нехтування зокрема були Андріївський Андрій Андрійович та Дмитрієв Дмитро Дмитрович.
        Згідно частини 2 ст. 157 Сімейного кодексу України той з батьків, хто проживає окремо
 від дитини, зобовязаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.
        Згідно пункту 1 статті 159 Сімейного кодексу України якщо  той  із  батьків,  з  ким
  проживає  дитина,  чинить перешкоди тому з батьків,  хто проживає окремо,  у  спілкуванні 
 з дитиною  та  у  її  вихованні,  зокрема  якщо  він  ухиляється від виконання рішення органу 
опіки та піклування,  другий  із  батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення 
цих перешкод. 
        Згідно частини 1 статті 141 Сімейного кодексу України мати,  батько  мають рівні 
права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.
        Згідно частини 2 статті 158 Сімейного кодексу України
рішення  органу  опіки та  піклування  є обов'язковим до виконання. Особа,  яка ухиляється від  виконання 
рішення  органу опіки  та піклування,  зобов'язана  відшкодувати матеріальну  та моральну
шкоду,  завдану тому з батьків,  хто проживає окремо  від дитини
    
               На підставі вищенаведеного керуючись ст. 55 Конституції України, 
ст. 157, 159 Сімейного кодексу України та інших нормативно-правових актів України Прошу
1.      Зобов’язати Іванову Іванну Іванівну усунути перешкоди до спілкування Позивача з 
малолітньою дитиною Івановим Петром Івановичем.
2.      Викликати у судове засідання та допитати у якості свідків наступних осіб
 Андріївського Андрія Андрійовича, м. Львів 79000, вул.. Ак. Лазаренка 200, кв 200, 
Дмітрієва Дмитра Дмитровича, м. Львів 79000, вул. Леся Курбаса 100 кв.100, 
Сидорову Олену Іванівну, м. Львів 79000, вул. Роксолани 100 кв 100
3.      Судовим рішенням затвердити запропонований Органом опіки та піклування порядок
  спілкування із дитиною.
4.      Покласти на Відповідача сплату судових зборів, оскільки саме її протиправні дії та 
невиконання рішення Органу опіки та піклування призвели до подання даного позову.
5.      Зобов’язати Відповідача відшкодувати Позивачу моральні збитки у розмірі 3 (три) гривні,
 по 1 (одній) гривні за кожен підтверджений свідками випадок невиконання рішення Органу
 опіки та піклування, та порушення норм Сімейного кодексу України.
 
 
ДОДАТКИ:
1.      Копія паспорта Іванова Івана Івановича.
2.      Копія свідоцтва про народження дитини
3.      Копія рішення суду по справі №1111111111 від 07 вересня 2011 року, про розірвання шлюбу.
4.      Копія висновку органу опіки та піклування Сихівської районної адміністрації про 
встановлення часу зустрічей Позивача з його сином  Івановим Петром Івановичем.
5.      Характеристика видана на Іванова Івана Івановича ЛКП «Надія» з місця його проживання.
 
«30» лютого 2012 року_____________________________Іванов І. І.
» Конец документа

Прошу обратить внимание:
  1. При использовании образца документа просьба не забыть изменить обстоятельства дела на свои собственные. Такие обстоятельства желательно излагать кратко, без лишних эмоций и подробностей, которые не имеют самого прямого отношения к делу или не подкреплены доказательствами.
  2. Данный иск и все прилагаемые к нему документы подаются в трех экземплярах, по количеству участвующих в процессе сторон: 1-ая сторона – Истец, 2-ая сторона –Ответчик, 3 – яя сторона – Районный орган опеки и попечительства. Оригиналы документов подаются с первым экземпляром иска, для второго и последующих экземпляров достаточно сделать копии.
  3. Почтовые индексы города Львова и других городов Украины легко найти на сайте http://postcode.in.ua/ru
  4. Районные органы опеки и попечительства на Украине обычно находяться при районных государственных администрациях, расположение можно уточнить на проходной.
  5. Всю необходимую информацию о судах на Украине (адрес, индекс, график работы, руководство) можно найти здесь http://pravotoday.in.ua/ru/nation/judicial-system/
  6. Размер и реквизиты государственной пошлины или судебного сбора лучше уточнять на месте и оплачивать тогда когда ваш иск полностью готов к подаче
  7. К судебному заседанию очень желательно подготовить серию фотографий, которые подтверждают общение Истца с ребенком. Также рекомендуется чтобы на фотографиях были проставлены даты и ребенок на них проявлял позитивные эмоции.
  8. Характеристика обычно береться в ЖЕКах у мастеров или директоров. Такой справкой работники ЖЕКа подтверждают что ее предъявитель не ведет антиобщественного образа жизни и отсутствие жалоб на предъявителя со стороны его соседей. 
  9. За час или до два до судебного заседания постарайтесь узнать в судебной канцелярии не было ли Заявления от ответчицы о невозможности присутствия на суде. Также уточните не явится ли вместо ответчицы ее представитель: адвокат или доверенное лицо. Женщины очень любят находить причины, чтобы пропускать  первые судебные заседания по таким делам. Если понятно, что на суд никто не явиться вы сможете предупредить своих свидетелей, чтобы люди напрасно не теряли времени. Иногда случается так, что подобное заявление о неявке отсутствует или приходит за несколько минут до начала заседания. В таком случае ведите себя корректно и спокойно, открыто не возмущайтесь и не повышайте голос, просто обратите внимание судьи на то, что свидетели потратили время и попросите чтобы второй раз дело рассматривалось в любом случае, независимо от присутствия ответчицы. В этом вопросе судьи обычно идут навстречу истцам.
Данный иск был выигран в суде. Решение по данному делу можно просмотреть на сайте Единого Государственного Реестра судебных решений Украины (укр) - http://reyestr.court.gov.ua/Review/24313404
Автор статьи будет благодарен за отзывы на блоге http://vybormateri.blogspot.com или по электронной почте: vybormateri@ukr.net

2 комментария:

  1. Вишняков Сергей, отец ребёнка17 октября 2013 г. в 11:33

    Орган опеки и попечительства не всегда соблюдает право ребёнка на папу. Учитывая, что ребёнок растёт и с годами потребность в отце у ребёнка тоже растёт, решение органа опеки не всегда может быть объективным. В том случае, если решение органа опеки и попечительства отражает РАВЕНСТВО прав родителей и РАВЕНСТВО доступа ребёнка к обоим родителям, данное решение органа опеки можно утверждать судом. Как правило, такое решение - из области фантастики: опекунши обычно - женщины а женщина в более чем половине случаев патологически на стороне женщины. Значит в соответствии с законом, суд может не согласиться с решением органа опеки, если оно противоречит интересам ребёнка, и может установить другой порядок участия второго родителя в жизни ребёнка, усилив и увеличив права отца

    ОтветитьУдалить
  2. возможна такая проблема: если в решении суда а соответственно в исполнительном листе судья "забывает" переписать фразу "зобов'язати ..." то исполнительная служба скорее всего откажет в исполнительном производстве ссылаясь на отсутствие процедуры выполнения, у меня такое приключилось ... целый год - суды, потом апелляция, всё выиграл - и в конце такая вот штука: решение есть, бж добровольно не выполняет, исполнительная служба отказывается... что делать дальше ?! ждать пока ребёнок "вырастет и сам меня найдёт" не предлагать...

    ОтветитьУдалить